Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse stöttar nytänkande initiativ som ger unga människor möjligheter att förändra sin egen, och vår gemensamma, framtid.
Vårt syfte och fokus
Gertrude och Ivar Philipsons Stiftelse stöttar projekt och organisationer som gör det möjligt för ungdomar och unga vuxna att bidra till ett demokratiskt och inkluderande samhälle präglat av öppenhet, tolerans och mångfald. Vi prioriterar projekt som:
- Ger unga människor kunskaper, färdigheter och nätverk för att bli aktiva medborgare och samhällsförändrare.
- Involverar unga människor i aktiviteter som bidrar till integration, social sammanhållning och ett inkluderande samhälle.
- Engagerar unga människor i kulturella och konstnärlig verksamhet som utvecklar deras kreativa talanger och kritiska tänkande.
Hur vi arbetar
Vi vill vara en modig, tillitsfull och långsiktig finansiär till nyskapande och systemförändrande initiativ grundade i vår samhällsvision.
Vårt engagemang sker antingen i form av initiativtagare och medgrundare till nytänkande projekt i partnerskap med andra finansiärer och organisationer, eller som stödgivare till verksamhet och projekt som har systemförändrande potential. Nya projekt och stödmottagare identifieras genom uppsökande arbete och genom löpande dialog på initiativ från stödsökande organisationer.
Här nedan återfinns svar på vanliga frågor till oss. Läs dessa innan ni söker kontakt.
Vilken typ och storlek på stöd ger GIPS?
Vi kan ge verksamhetsstöd och projektstöd. Stödet kan avse ett år eller upp till tre år och varierar i storlek mellan ungefär 50 000–300 000 kr till en organisation under ett enskilt år.
Vilka projekt och organisationer stöttar GIPS?
Vi ger verksamhetsstöd och projektstöd till organisationer som bedriver arbete inom vårt ändamål. Vi ger enbart stöd till ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser som bedriver verksamhet i Sverige. I undantagsfall kan vi bevilja stöd till offentliga aktörer. Vid bedömning av tänkbara stödmottagare utvärderar vi också organisationer utifrån ett antal ytterligare kriterier (se nedan).
Vilka kriterier använder GIPS för att bedöma stödmottagare?
Inom vårt ändamål bedömer vi tänkbara stödmottagare utifrån följande kriterier:
Systempåverkan och förändringsteori
- Organisationen grundar sitt arbete på en systemanalys och en trovärdig förändringsteori.
- Organisationen utvecklar och experimenterar med nya sätt att möta en samhällsutmaning i syfte att skapa systemisk förändring.
Utveckling och skalbarhet
- Organisationen kan påvisa effekt av sin verksamhet och vill expandera sina insatser till fler platser eller anpassa dem efter nya målgrupper.
- Organisationen vill genomföra en större utvecklingsresa för att utforska nya verksamhetsområden.
Samarbeten och partnerskap
- Organisationen är samarbetsorienterad och samverkar inom sitt ekosystem med andra organisationer.
- Organisationen arbetar utifrån en modell som involverar partnerskap med näringsliv och/eller offentlig sektor.
Förankring och inkludering
- Organisationen uppfattas som trovärdig och välförankrad i sitt sammanhang av sina intressenter/målgrupper.
- Organisationens målgrupp(-er) involveras i utformandet av verksamheten och/eller representeras i organisationens styrelse och organisationsledning.
Hur söker vi stöd från GIPS?
Vi tar inte emot opåkallade ansökningar. I syfte att undvika att organisationer som söker stöd ska investerar tid och resurser på att skriva tidskrävande ansökningar i onödan, tillämpar vi idag en förenklad ansökningsmodell där ni som stödsökare i stället anmäler intresse för dialog via detta formulär.
Om vi bedömer att er organisation kan vara aktuell för att få stöd kommer vi att kontakta er för ett första samtal. Om vi inte kontaktar er är det i dagsläget inte aktuellt med stöd från GIPS.
Vi arbetar även uppsökande och tar själv aktiv kontakt med organisationer som kan vara aktuella för att få stöd.
När kan jag söka stöd från GIPS?
Vi utvärderar stödsökande organisationer löpande och tillämpar inte ansökningsperioder.
Vem fattar beslut om stöd från GIPS?
GIPS styrelse fattar löpande beslut om stöd.
Vilken typ av rapportering kräver GIPS?
Vi anser att stödmottagare ska lägga sin tid och kraft på att förändra samhället snarare än på administration. Samtidigt är det viktigt att följa upp verksamhet för att säkerställa att verksamheten leder till den förändring som eftersträvas och att lärdomar görs längs vägen.
Därför ber vi stödmottagare rapportera enligt denna mall och årligen bilägga årsredovisning och verksamhetsrapport inklusive en kortare redovisning utifrån överenskomna målsättningar.